Kom in contact

Waarom falen de meeste corporate wellbeing-programma’s?

52% van de Amerikaanse bedrijven bood in 2022 een corporate wellbeing-programma aan. Een flink percentage, waar we in Nederland ongetwijfeld bij in de buurt gaan komen. En toch liegen de (mentale) gezondheidsklachten op de werkvloer er niet om. Wat gaat hier mis? Waarom doen veel corporate wellbeing-programma’s blijkbaar niet wat ze moeten doen?

Dit zijn vijf redenen waarom veel welzijnsprogramma’s falen.

1.   Een beperkte focus

Gezondheid is complex en veelzijdig. Voor een écht gezond leven hebben we een goede nachtrust nodig, maar ook voldoende beweging, plezier, zingeving en motivatie, sociaal contact en ga zo maar door. Lopen we op één van deze facetten achter, dan gaat ons welzijn vaak direct omlaag.

Dit is één van de redenen waarom veel corporate wellbeing-programma’s falen. Ze zijn niet holistisch en slaan cruciale aspecten over. Je kunt bijvoorbeeld nog zo hard sporten en veel socializen op werk, maar zonder genoeg slaap voel je je waarschijnlijk niet fit.

Een goed wellbeing-programma is daarom uitgebreid en heeft een holistische opzet. Vitaliteitsmanagement in de breedste zin. Medewerkers leren alle vaardigheden die ze nodig hebben om gezond te leven, zowel binnen als buiten werktijd.

2.   Tijdelijke hulp

Gezond leven is een gewoonte, en het vormen van een gewoonte kost tijd. Zo’n 66 dagen, volgens experts. Ook dit is waar veel corporate wellbeing-programma’s de plank misslaan. Ze zijn tijdelijk van aard en hebben daarom ook een tijdelijk effect.

Om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden, moet een welzijnsprogramma als doel hebben om gedrag blijvend te veranderen. Personalisatie en langdurige coaching zijn hierbij essentieel.

3.   Beperkte schaalbaarheid en hoge kosten

Het doel van de meeste bedrijven is duidelijk: groeien. Maar wat als je zo hard groeit dat het niet meer mogelijk is om alle werknemers voldoende support te bieden? Dit is een probleem voor snelgroeiende bedrijven die inzetten op in-person begeleiding en dure gezondheidsdiensten. De kosten lopen op en er is simpelweg onvoldoende capaciteit.

Een slimme oplossing voor het schaalbaar maken van deze support is digitalisering. Online corporate wellbeing-programma’s op basis van artificial intelligence (AI) worden steeds populairder en groeien zonder problemen met ieder bedrijf mee.

4.   One size fits all

Iedereen is anders. De één heeft moeite met genoeg bewegen, terwijl de ander juist niet stil kan zitten. De één slaapt goed, terwijl de ander regelmatig een te korte nachtrust heeft. Bied je iedereen hetzelfde programma aan, dan is de kans groot dat dit faalt.

Individuele aandacht wordt door medewerkers gewaardeerd én maakt ze productiever. Een goed corporate wellbeing-programma is daarom flexibel en past zich aan op de individuele behoeften en uitdagingen van iedere medewerker.

5.   In het duister tasten

In een tijd waarin data centraal staan, is het zonde om hier niet optimaal gebruik van te maken. Online wellbeing programma’s bieden zeeën van waardevolle informatie over de uitdagingen en ervaringen van het personeel. Verzamel en gebruik je deze informatie niet, dan tast je onnodig in het duister.

Een goed werkend corporate wellbeing-programma verzamelt data en produceert waardevolle rapporten. Zo leer je als werkgever of manager hoe je medewerkers zich voelen, wat er beter kan en hoe je eventuele gezondheidsklachten vroegtijdig aanpakt.

Gezond personeel creëren én behouden

Bij HABTIC weten we precies welke problemen er op de werkvloer spelen en hebben we een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd programma opgezet dat wél werkt. Het is holistisch, consistent, schaalbaar, persoonlijk en gebaseerd op AI.

Meer weten over het belang van goede corporate wellbeing-programma’s? Benieuwd hoe HABTIC jou kan helpen aan gezond en gemotiveerd personeel? Lees dan meer in onze whitepaper.