Kom in contact

Quiet quitting:

Wat is het en wat kun je ermee? 

Een online trend en bekende hashtag die je als werkgever misschien liever niet had gezien. Wat is ‘quiet quitting’? Waar komt deze trend vandaan en wat moet én kun je hier als werkgever mee? 

Een online trend met een boodschap

In de zomer van 2022 verschenen er voor werkgevers verontrustende berichten op TikTok. Vooral jonge professionals deelden met hun online publiek dat ze er klaar mee waren: geen onbetaalde overuren meer, vanaf nu deden ze alléén wat er specifiek van ze gevraagd en verwacht werd. ‘Above and beyond’ wilden ze niet meer gaan.

Dit was de start van een wereldwijde discussie over quiet quitting: het behouden van een baan, met de minimale inzet. Een 9-tot-5-mentaliteit zonder eigen initiatief. Een reactie op de hussle-cultuur, in een zoektocht naar een betere werk-privé balans.

De afgelopen jaren, waarin onze manier van werken ineens drastisch veranderde, hebben vooral Gen Z aan het denken gezet. Door op te groeien in een digitaal tijdperk én het werkveld te betreden tijdens een pandemie, heeft deze groep als geen ander gezien dat dingen anders en wellicht beter kunnen. En terwijl een ‘quiet-quittende’ mederwerker voor niemand voordelig is, is het wel degelijk een kans om verouderde gewoontes op de werkvloer nog eens goed onder de loep te nemen.

De schade en kansen van quiet quitting

Naast kansen, brengt quiet quitting voor zowel werkgevers als werknemers uiteraard ook flinke nadelen met zich mee. Is een klus niet af? Dan klapt een quiet quitter om 5 uur toch de laptop dicht. Overwerken om een deadline te halen zit er niet meer in. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat werknemers met een lage betrokkenheid zich vaker ziek melden, minder productief zijn en meer fouten maken.

Ook is de passieve instelling die het fenomeen voor werknemers met zich meebrengt natuurlijk niet erg inspirerend. Iedereen heeft liever plezier in het werk, en met een minimale inzet loop je bovendien de kans dat een werkgever op zoek gaat naar gemotiveerde vervanging.

Maar, er zit ook een andere kant aan deze trend. Speel je hier namelijk als werkgever goed op in, dan heb je aan de jonge Gen Z’ers juist hele gemotiveerde en gepassioneerde werknemers. Bovendien heeft Gen Z een goed punt. Het aantal burn-out-klachten is zorgbarend hoog en veel mensen zitten thuis met stressklachten. Dat die werk-privé balans bij veel bedrijven beter kan is dus niet te ontkennen.

Voorkomen en genezen

Hoe doe je dat nou, zorgen dat werknemers geen aanhangers van de quiet-quitting trend worden? Of dat quiet quitters juist hun motivatie weer terugvinden?

Ten eerste maakt Gen Z één ding duidelijk: de werk-privé balans kan beter. Door flexibiliteit te bieden in bijvoorbeeld werktijden en werklocatie, schep je wederzijds vertrouwen en boost je tegelijkertijd hun productiviteit. Laat werknemers bijvoorbeeld overdag privézaken regelen wanneer nodig en houd stresssymptomen in de gaten.

Ten tweede zorgt betrokken management dat werknemers zich gehoord voelen. Eens per week een persoonlijk gesprek waarin écht wordt geluisterd kan wonderen doen. Wat motiveert de werknemer echt? Is het wellicht tijd voor een ander werkschema of zelfs voor een andere functie? Werknemers die zich begrepen voelen zijn vaak stukken gemotiveerder.

Als laatste loont het altijd om goed voor werknemers te zorgen. Goede zorg wordt gewaardeerd en gezonde werknemers krijgen meer werk gedaan. Bied bijvoorbeeld vers fruit op kantoor, promoot de wandeling in de lunchpauze en implementeer een goed corporate wellbeing-programma.

Klappen werknemers nog steeds om 5 uur de laptop dicht wanneer ze op een plek naar keuze aan het werk zijn? Doen ze nog steeds het minimale als ze hun functie mogen invullen zoals zij dit graag willen? En voelen ze zich nog steeds niet betrokken bij hun werkgever wanneer ze actief worden ondersteund bij hun fysieke en mentale welzijn? Zeker weet je het nooit, maar de kans is in ieder geval een stuk kleiner.

Wat kun je doen als werkgever?

Wil je goed voor je werknemers zorgen? Dit kan bijvoorbeeld met een welzijnsprogramma.

Dit gepersonaliseerde en op artificial intelligence gebaseerde programma biedt alles wat werknemers nodig hebben om gezond te leven. Denk aan online coaching, motivatie en een complete hub vol met waardevolle content.

Meer weten? Onze welzijn experts gaan graag met je in gesprek over het verbeteren van de gezondheid van je werknemers en de voordelen die dat heeft voor je organisatie.