De war for talent:
Zo win je de strijd
De war for talent:
Zo win je de strijd
Dat het aantrekken en behouden van talent een uitdaging is, weet bijna iedereen. Bedrijven vechten het uit, gewapend met de beste arbeidsvoorwaarden, hoge lonen en de mooiste beloftes. We zitten middenin een ‘war for talent’, die volgens experts voorlopig nog niet voorbij is.
Wat houdt deze oorlog op de arbeidsmarkt precies in? Hoe trek je talent aan, verbeter je je retentie en kom je als winnaar uit de strijd?
War for talent
Het bekende begrip ‘war for talent’ werd in 1997 geïntroduceerd door Steven Hankin en kreeg een aantal jaar later bekendheid door de publicatie van het boek The War for Talent. Kort samengevat: dit gaat over de sterke concurrentie tussen organisaties om de meest getalenteerde werknemers aan te trekken, te behouden en verder te ontwikkelen.
Waarom is dit talent nu zo belangrijk? Misschien een open deur, maar getalenteerde werknemers krijgen meer én beter werk gedaan. Uit een studie onder meer dan 600.000 onderzoekers, entertainers, politici en atleten bleek zelfs dat de zogenaamde ‘high performers’ in deze groepen 400% productiever waren dan de ‘gemiddelde’ performers.
Een voorsprong op de arbeidsmarkt
Terwijl sommige werkgevers de wanhoop nabij zijn, hebben anderen nog steeds getalenteerde professionals in de rij staan om alle openstaande functies op te vullen en zo lang mogelijk in dienst te blijven. Deze werkgevers winnen de war for talent, en zowel recruitment als retentie zijn voor hen geen probleem.
Hoe word je nu zo’n winnaar? Veel succesvolle werkgevers zetten in 2023 groots in op de volgende aspecten:
Employer branding
Uit onderzoek van Glassdoor bleek dat maar liefst 69% van de medewerkers het extreem belangrijk vindt om voor een bedrijf te werken waar ze trots op zijn. Naamsbekendheid, een sterke identiteit en een goede reputatie zijn daarom belangrijk. Blink je hierin uit, dan kun je zo’n 50% meer kwalitatieve kandidaten verwachten – volgens LinkedIn.
Employer branding is belangrijk, maar kost uiteraard tijd, energie en geld. Denk aan het ontwikkelen van een sterke strategie, het opzetten van (online) campagnes, het inzetten van huidige werknemers en continu analyseren en optimaliseren van alle activiteiten.
De doelgroep in beeld
Als jonge werknemers zijn millennials en Gen Z’ers vanzelfsprekend in trek. Twee interessante groepen met specifieke wensen en voorkeuren.
Om een aantal voorbeelden te noemen:
- De balans tussen werk en privé is extreem belangrijk voor zowel millennials als Gen Z’ers. Thuis kunnen werken, flexibele werktijden en realistische verwachtingen vanuit de werkgever worden gewaardeerd.
- Vooral Gen Z’ers vinden passie in hun werk belangrijk. Ze willen iets bijdragen aan de wereld én zich persoonlijk blijven ontwikkelen.
- Gen Z is opgegroeid met digitale mogelijkheden. Deze mogelijkheden verwachten ze ook van werkgevers, zowel tijdens hun werkzaamheden als in de sollicitatieprocedure.
Wil je de ‘war for talent’ winnen, dan is het essentieel om de (potentiële) werknemer goed te kennen en zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen en behoeften.
Aandacht en betrokkenheid
In een onderzoek van McKinsey kwam naar voren dat een gebrek aan verbondenheid met de werkgever één van de belangrijkste redenen voor medewerkers is om een bedrijf te verlaten. Werknemers willen een persoonlijke connectie met hun manager, team en het bedrijf waar ze bij horen.
Aantrekkelijke werkgevers besteden dan ook voldoende individuele aandacht aan iedere medewerker. In de vorm van evaluaties, coaching, informele contactmomenten en genoeg mogelijkheden en vrijheid voor persoonlijke ontwikkeling.
Voldoende persoonlijke connectie zorgt voor een goede sfeer, beperkt het personeelsverloop, en zorgt dat personeel zich wil blijven inzetten én ontwikkelen. Een win-win voor zowel werknemer als werkgever.
Corporate wellbeing
Last but not least, corporate wellbeing. Uit een onderzoek van PwC bleek dat de welzijnsinitiatieven die een bedrijf aanbiedt bijna net zo belangrijk zijn als de directe beloningen. 22% van de ondervraagden gaf zelfs aan dat goede corporate wellbeing-programma’s het belangrijkste zijn dat ze zoeken in een goede werkgever. Hierbij ging het om programma’s op het gebied van mentale gezondheid, een gezonde leefstijl en financiële ondersteuning.
Met eindeloos veel mogelijkheden en waardevolle programma’s beschikbaar, is dit wellicht de makkelijkste manier om op te vallen op de arbeidsmarkt.
HABTIC: dé welzijnsoplossing voor ál je medewerkers
Wil jij investeren van het welzijn van je personeel? Met ons programma help je werknemers gezond te leven. Het gepersonaliseerde en op artificial intelligence (AI) gebaseerd programma bevat diverse onderdelen, zoals online coaching, motivatie en een complete hub vol met waardevolle lifestyle content. Een makkelijke manier om nét dat stapje voor te zetten op het gebied van corporate wellbeing.
Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende kennismaking.