De burn-out voor zijn:
zo doe je dat
De burn-out voor zijn:
zo doe je dat
Uit een onderzoek van TNO blijkt dat één op de zes werknemers in Nederland te maken heeft met een burn-out of klachten ervaart die hierbij horen. Dat is veel. Té veel. Ingrijpen wordt nu vaak achteraf, en dus te laat gedaan, waardoor de duur van de klachten stijgt en de verzuimkosten alleen maar hoger worden.
De burn-out heeft een grote rol gekregen in het hoofdstuk genaamd ‘langdurig verzuim’. Ondanks het feit dat deze rol de afgelopen jaren alleen maar gegroeid is, ligt de focus nog altijd op genezing in plaats van preventie. Terwijl het preventief aanpakken van de burn-out op verschillende vlakken veel effectiever is. Maar, hoe doe je dit? Lees verder voor vier tips om burn-outs op de werkvloer te voorkomen.
Stap 1 – Communication is key
Het in kaart brengen van wat er speelt op de werkvloer is een belangrijke eerste stap. Gezondheidsproblemen vinden vaak niet van de ene op de andere dag plaats: dit zijn sluipende processen die opgemerkt kunnen worden door regelmatig in te checken bij je medewerkers. Waar loopt je personeel tegenaan? Zijn dit zaken waar je als werkgever ondersteuning kunt bieden?
Stap 2 – Van bedrijfscultuur naar welzijnscultuur
De feedback van je personeel geeft je als werkgever inzicht in de meningen over je organisatie. Is deze mening over het algemeen positief of negatief? In het laatste geval kan het helpen om je bedrijfscultuur eens kritisch onder de loep te nemen. Het welzijn van een organisatie en diens medewerkers wordt namelijk medebepaald door de heersende bedrijfscultuur. Maak van welzijn een prioriteit en bied je personeel mogelijkheden op het gebied van hybride werken, ondersteuning bij het vinden van een goede werk-privébalans of secundaire arbeidsvoorwaarden.
Stap 3 – De manager 2.0
Medewerkers die zich gehoord en gesteund voelen door hun managers, hebben 70% minder kans op een burn-out. Dit komt uit een onderzoek van Gallup. Door managers de vaardigheden bij te brengen om gezondheidsklachten tijdig op te merken, kunnen zij – waar nodig – passend actie ondernemen om te voorkomen dat medewerkers uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld door het tonen van waardering, mensen het werk te laten doen waarin zij uitblinken of door te luisteren naar werk-gerelateerde problemen.
Stap 4 – Investeer in gezondheid
Een goede gezondheid, zowel fysiek, mentaal als sociaal, heeft vele voordelen: een verhoogde productiviteit, minder personeelsverloop en minder verzuim. Door als werkgever een wellbeing-programma aan te bieden, richt je je proactief op het aanmeten en behouden van een gezonde leefstijl van je medewerkers. Een programma dat naast gezonde gewoontes creëert en behoudt, ook handvatten biedt op het gebied van het omgaan met stress, het herkennen en voorkomen van burn-out en het vergroten van veerkracht.
Benieuwd naar wat een dergelijk programma kan doen voor jouw organisatie? Onze welzijnsexperts vertellen je graag hoe belangrijk de gezondheid van je medewerkers is en hoe je deze kunt verhogen, of download onze gratis whitepaper ‘Corporate wellbeing kan niet meer genegeerd worden’ om de voordelen te ontdekken van gezondere en gelukkigere werknemers.
Medewerkers die zich gehoord en gesteund voelen door hun managers, hebben 70% minder kans op een burn-out.