Kom in contact

6 manieren om je personeel te behouden

In de nasleep van The Great Resignation werd de quiet quitting-trend geïntroduceerd: een omschrijving van werknemers die slechts het broodnodige doen in hun baan. Daarnaast is er ook een heuse ‘war for talent’ gaande. Stuk voor stuk verschijnselen die impact hebben op het personeelsverloop in organisaties. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je je huidige medewerkers behoudt en niet verliest aan de concurrent?

Het sleutelwoord hier is werknemerstevredenheid. Tevreden medewerkers zijn productiever tijdens werkuren en zijn minder snel geneigd om de organisatie te verlaten.

Een goed retentiebeleid focust zich daarom op het tevreden houden van personeel, waardoor medewerkers geneigd zijn om langer in dienst te blijven en je tegelijkertijd ook je kansen vergroot op het gebied van nieuw talent aantrekken.

Hoe zorg je ervoor dat de mensen in je bedrijf gelukkig zijn én blijven, zodat je huidige talenten in je organisatie houdt en niet verliest in de ‘war for talent’? Zes manieren die je mee kunt nemen in je retentiebeleid.

Het begint allemaal met duidelijke en consistent communicatie: regelmatig in gesprek gaan met werknemers geeft je waardevolle inzichten op het gebied van verwachtingen en eventuele problemen die spelen op de werkvloer. Door deze feedback geregeld te verzamelen en te verwerken, heb je als werkgever de mogelijkheid om preventief in te grijpen bij de eerste signalen van ontevredenheid en veranderingen door te voeren waar nodig.

Eén van de redenen dat medewerkers een nieuwe baan overwegen, is een disbalans tussen werk en privé. Als werkgever kun je hierop anticiperen door een gezonde werk-privébalans te stimuleren en de vrije tijd van je werknemers te respecteren.

De toekomst van werken heeft alles te maken met flexibiliteit. Personeel de mogelijkheid te geven om zelf in te plannen wanneer, waar en hoe zij werken, geeft hun de autonomie om successen te behalen op hun eigen manier. Des te sneller je van flexibiliteit de norm weet te maken, des te meer je je medewerkers tegemoetkomt in hun behoeften.

De meeste mensen werken om beloond te worden. Het tonen van waardering, zowel financieel als sociaal, is daarom van cruciaal belang als je je werknemers tevreden wilt houden. Betaal je personeel genoeg om geld überhaupt geen onderdeel van de discussie te laten zijn, maar maak ook ruimte voor sociale erkenning: beloon medewerkers naast resultaten ook voor inspanningen om hen te motiveren de volgende keer nog beter werk te leveren.

Gezonde werknemers hebben een positief effect op je personeelsbehoud. Investeren in zowel de mentale als fysieke gezondheid van je personeel is niet langer een nice-to-have en mag niet meer ontbreken in je retentiebeleid. Zowel huidige als toekomstige werknemers verwachten steeds vaker van medewerkers dat zij actief bijdragen aan hun gezondheid.

Als medewerkers het idee hebben dat zij onbekwaam zijn in hun werk en geen mogelijkheden hebben om te groeien, loop je als werkgever al snel het risico dat zij de organisatie verlaten. Persoonlijke ontwikkeling draagt positief bij aan de werknemerstevredenheid en de investering hierin komt uiteindelijk ook je organisatie ten goede.

Als we kijken naar het behouden van talent in je organisatie, is er veel te winnen op het gebied van werknemerstevredenheid. Met tevreden personeel verhoog je je retentie en vergroot je tegelijkertijd ook nog eens je kansen om nieuw talent aan te trekken. Wij helpen je graag om je medewerkers tevreden te krijgen én houden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze welzijn experts vertellen je graag meer.

Investeren in zowel de mentale als fysieke gezondheid van je personeel is niet langer een nice-to-have en mag niet meer ontbreken in je retentiebeleid.