5 tips voor creatievere werknemers
5 tips voor creatievere werknemers

Creatieve werknemers zijn gelukkiger en productiever. Ze hebben meer plezier in hun werk, komen met slimme oplossingen en helpen hun werkgever nét dat stapje voor te zijn op de concurrent. Kunnen ze hun creativiteit kwijt, dan blijven ze bovendien graag in dienst en dragen ze bij aan een positieve bedrijfscultuur.
Hoe boost je nu die creativiteit op de werkvloer? Hoe geef je je personeel de ruimte om creatief te denken en zich te blijven ontwikkelen? Lees verder voor vijf tips om de creativiteit op de werkvloer te verbeteren.
1. Stress verlagen
Stress is een echte dooddoener als we het hebben over creativiteit.
Voor de beste creatieve processen is voldoende tijd en een ontspannen basis nodig. Geef medewerkers daarom ruime deadlines en moedig activiteiten aan die stress verlichten. Denk aan wandelingen in de natuur, voldoende pauzes, realistische werktijden, sport en meditatie. De beste oplossingen ontstaan uit vrije creatieve processen, en die zijn de investering meer dan waard.
2. Welzijn en creativiteit
Dit onderzoek toonde aan dat naast stress, ook verdriet onze creativiteit onderdrukt. Wanneer we verdrietig zijn is het lastiger om nieuwe ideeën of oplossingen te bedenken en zijn we vaak voorzichtiger.
Dit principe komt duidelijk naar voren in de ‘broaden-and-build-theory’. Deze theorie beschrijft de vorm en functie van bepaalde positieve emoties, zoals vreugde, interesse, tevredenheid en liefde. Zo zouden deze emoties ons bewustzijn verbreden en nieuwe onderzoekende acties en gedachten aanmoedigen.
Hoe draag je nu bij aan het geluk van je werknemers? Zorg goed voor ze, bied voldoende persoonlijke aandacht en optimaliseer de werk-privé balans. Gelukkige werknemers zijn naast creatiever ook aanzienlijk productiever. Voldoende aandacht voor welzijn op de werkvloer is daarom voor zowel werknemer én werkgever de moeite waard.
3. Voldoende slaap
Slaap is cruciaal voor onze creativiteit en ons functioneren in het algemeen. Werknemers die niet genoeg slapen, hebben sneller gezondheidsproblemen, zijn vaak minder gelukkig en krijgen simpelweg minder werk gedaan.
In een onderzoek aan de University of Lübeck trainden wetenschappers onderzoeksdeelnemers om een ingewikkelde wiskundesom op te lossen. Na 8 uur kwamen de deelnemers terug voor een test. Wat bleek? De deelnemers die in deze 8 uur hadden geslapen hadden twee keer zoveel kans om de som op te lossen dan degenen die wakker moesten blijven.
Uiteraard heb je als werkgever of manager geen directe invloed op het slaapgedrag van je werknemers. Wel kun je zorgen voor een goede basis. Beperk bijvoorbeeld werkgerelateerde stress en houd werktijden realistisch. Goede corporate wellbeing-programma’s bevatten vaak uitgebreide coaching waarmee onder meer een gezonde slaaproutine wordt aangeleerd.
4. Sociale interactie
Samenwerken en sociaal contact boosten creativiteit. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Terwijl we ook rust en tijd nodig hebben om creatief na te denken, helpt sociale interactie ons om tunnelvisie te voorkomen en ‘out of the box’ te denken.
In haar boek Genius of Opposites beschrijft Dr. Jahn Kahnweiler de waarde van het samenwerken met onze tegenpolen. Een introverte en een extraverte persoonlijkheid kunnen bijvoorbeeld samen tot oplossingen komen die ze alleen nooit hadden gevonden. Hun verschillen halen een stukje extra creativiteit in elkaar naar boven.
Conclusie? Zorg als werkgever of manager voor voldoende samenwerking tussen collega’s. Op kantoor of online, beide vormen zijn effectief.
5. Creativiteit aanleren
Last but not least, een interessant vraagstuk. Kun je creatief denken aanleren? Het antwoord volgens verschillende experts is duidelijk: ja. In de juiste omstandigheden en met de nodige oefening kan iedereen het creatief denkvermogen verbeteren.
Aan de beste vorm van creatieve training wordt hard gewerkt. Verschillende aanbieders hosten complete creativiteitstrainingen, maar ook persoonlijke coaching of relatief simpele oefeningen kunnen mooie effecten hebben. Laat werknemers eens een dag van werkzaamheden ruilen, zorg voor diversiteit in alle teams en brainstorm op verschillende manieren.
Experimenteer bijvoorbeeld eens met ‘brainwriting’, waarbij teams stap-voor-stap elkaars ideeën verder uitwerken. Of ‘reverse brainstorming’, het bedenken van zoveel mogelijk slechte ideeën – waarna je natuurlijk het tegenovergestelde uitvoert.
Oefeningen die teams of individuele werknemers uit de sleur van de dag halen, helpen ze scherp te blijven, nieuwe dingen te leren én creatief na te denken.