Kom in contact

Corporate wellbeing in 2023

5 trends

Het fysieke en mentale welzijn van medewerkers staat bovenaan de agenda van steeds meer werkgevers. Alarmerende burn-outcijfers, presenteïsme en een hoog personeelsverloop zijn meer dan genoeg redenen om beter voor werknemers te gaan zorgen. Hoe ziet welzijn in het bedrijfsleven er in 2023 uit? Zowel in Nederland als in het buitenland zien we momenteel de volgende corporate wellbeing-trends terug:

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid heeft prioriteit in 2023. Terecht, want veel te veel medewerkers hebben het moeilijk op hun werk door verschillende mentale gezondheidsproblemen. Ze ervaren stress, depressies, burn-outs en zijn gewoon ongelukkig met hun dagbesteding. Dit is niet alleen voor de werknemer zelf vervelend, maar ook voor de werkgever. Ongelukkige werknemers zijn namelijk aanzienlijk minder productief.

Uit het 2022 Employee Wellness Industry Trends Report bleek dat 90% van de werkgevers meer wil gaan investeren in programma’s op het gebied van mentale gezondheid. Met goede corporate wellbeing-programma’s zetten ze in op onder meer signalering en preventie van gezondheidsklachten, en ondersteuning bij het creëren van gezonde gewoontes.

Financiële gezondheid

Sterk gelinkt aan mentale gezondheid, is financiële gezondheid. Veel mensen hebben in 2023 financiële zorgen. En terwijl sommige werkgevers een loonsverhoging kunnen veroorloven, is dit niet altijd het geval.

Om toch de stress te verlichten, bieden bedrijven steeds vaker programma’s aan die ondersteuning bieden op het gebied van financiën. Hiermee leren werknemers beter met hun geld omgaan. Ze ontvangen persoonlijke coaching, trainingen, budgeting tools of apps en hulp bij het plannen van hun financiële toekomst.

Waarom is financieel welzijn zo belangrijk? De negatieve gevolgen van financiële stress zijn ingrijpend. Zo hebben medewerkers met financiële zorgen een verhoogde kans op depressieve klachten, zijn ze vaker afwezig en hebben ze moeite om te focussen op hun werk. Meer dan genoeg reden voor werkgevers om in actie te komen.

Flexibiliteit

Sinds de pandemie weten we dat het anders kan. Van 9 tot 5 op kantoor is niet meer de norm en flexibele werktijden en -plekken zijn in 2023 heel gewoon. Sterker nog, flexibiliteit is één van de drie belangrijkste aspecten die kandidaten in overweging nemen bij het kiezen van een nieuwe baan. Dit blijkt uit een survey van McKinsey.

Wat zijn daarnaast de voordelen van flexibiliteit voor werknemer én werkgever? Zeggenschap en flexibiliteit zijn goed voor onze gezondheid en welzijn. Daarnaast boost flexibiliteit ook de mate van productiviteit en geluk. 82% van de ondervraagden in een onderzoek van Cisco gaf bijvoorbeeld aan gelukkiger te zijn wanneer ze mogen werken op een plek naar keuze.

Mooie cijfers, maar uiteraard zijn er uitzonderingen. Vrijheid en weinig uren op kantoor kunnen ook leiden tot eenzaamheid en juist een verlaagd welzijn. Individuele begeleiding en monitoring zijn daarom essentieel.

Werk-privé balans

In 2023 draait het niet meer alleen om werk. Welzijn is prioriteit en steeds meer bedrijven merken dat onrealistische verwachtingen alleen maar negatieve gevolgen hebben. Vooral jonge werknemers eisen een betere werk-privé balans en begrip voor privé-omstandigheden en interesses. Een goede ontwikkeling, want een slechte werk-privé balans is niet goed voor onze gezondheid.

Elke dag overwerken is in 2023 niet vanzelfsprekend meer en privézaken hoeven niet meer te wachten tot het weekend. Dat geeft rust én energie om op efficiënte tijden juist extra hard te werken.

Digitalisering en artificial intelligence

Digitalisering en automatisering in corporate wellbeing. Het kan, en is zelfs dé manier om de grote hoeveelheid hulp te kunnen bieden die momenteel zo hard nodig is.

Met de inzet van artificial intelligence (AI) sporen veel bedrijven (mentale) gezondheidsproblemen vroegtijdig op en boosten ze geluk en voldoening. Dit kan bijvoorbeeld door het observeren en gebruiken van informatie zoals hartslag, gezichtsuitdrukking, bewegingen of stem, maar ook door regelmatige korte surveys te houden.

Hoe meer data er verzameld worden, hoe beter op AI gebaseerde programma’s worden in het oppikken van signalen en het bieden van de juiste ondersteuning. Een (te) late reactie verandert hierdoor in preventie, en dit is voor werkgevers én werknemers voordelig.

Whitepaper corporate wellbeing

Wil je meer lezen over het belang van corporate wellbeing? Download onze gratis whitepaper hier.

“Mentale gezondheid heeft prioriteit in 2023.”